Stichting Pelicula ontwikkelt een muziek documentaire waarin Indische krontjong-muziek centraal staat. De titel van de film is Lief Indie, naar een leid van Fred Belloni. De film gaat over bewoners van een Indisch en Moluks verpleeghuis in Wageningen. De cultureel ambassadeur van dit verpleeghuis heeft als missie om de sfeer in het Verpleeghuis zoveel mogelijk te laten lijken op vroeger, toen Nederlands-Indië nog bestond. Veel van de bewoners woonden namelijk ooit – als kind of als volwassene – in dit Nederlands-Indië, dat tegenwoordig deel van Indonesië uitmaakt.

De herinneringen aan zowel prettige als traumatische gebeurtenissen uit die tijd zijn bij de meeste bewoners vervaagd. Dat verandert als er muziek, met name Indische krontjongmuziek, gespeeld wordt. Dan komen zelfs bij de meest vergeetachtige ouderen verhalen uit het Indische verleden als vanzelf naar boven. Deze verhaallijn van het verpleeghuis wordt verweven met de verhaallijn van de Indische krontjong-band Abadi. Zij hebben als missie om het verdwijnen van krontjong-muziek als onderdeel van het Nederlandse cultureel erfgoed te voorkomen. De climax van de documentaire vindt plaats als Abadi een concert in het verpleeghuis verzorgt. De kijker krijgt tijdens het concert a.h.w. toegang tot de hoofden van de bewoners en realiseert zich hoeveel de muziek bij ieder van hen aan herinneringen oproept. Prettige maar ook minder prettige of zelfs traumatische herinneringen.

De draaidagen hebben we afgerond, we hebben nu een eerste grove montage gemaakt.

We willen deze muziek documentaire, die naar verwachting zo’n 50 minuten zal duren, voor het eind van dit jaar voltooien. Het prachtige camerawerk is van Daan Veldhuizen. Joost Schrickx is de regisseur.

De documentaire wordt gerealiseerd met een subsidie van CEWIN, het Sluyterman van Loo Fonds, Gemeente Wageningen en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van verdere ontwikkelingen, vult u dan ons contactformulier in.

Deel dit bericht!

Leave A Comment