Het ‘Basisboek scenarioschrijven’ van scenarioschrijver, filmmaker en gepassioneerd docent Joost Schrickx is een weerslag van de scenario-opleiding die Joost al bijna 15 jaar verzorgt aan het instituut Open Studio. Het Basisboek Scenarioschrijven behandelt in overzichtelijke, begrijpelijke en beknopte vorm alle scenario leerstukken waarvan een maker van fictiefilms, documentaires of bedrijfsfilms en andere opdrachtfilms – en natuurlijk ook iedere scenarioschrijver – op de hoogte zou moeten zijn. 200 pagina’s vol met scenario-wetenswaardigheden, tips, uitleg, toelichting en voorbeelden. Van speelfilm treatment tot bedrijfsfilm concept, van logline tot premisse, van structuur-regels tot dialoog-tips.

Hogeschool

Het Basisboek Scenarioschrijven maakt sinds 2016 onderdeel uit van het curriculum van de Hogeschool van Amsterdam. Dit betekent dat het boek jaarlijks voor 800 studenten verplichte literatuur is.

Iedereen die dit Basisboek aanschaft geniet de volgende extra voordelen:

  • Altijd up to date waar het nieuwe publicaties of aanpassingen van het Basisboek betreft
  • Toegang tot de database van films en filmfragmenten waaraan in het Basisboek gerefereerd wordt
  • Toegang tot de volledige versies van scenario’s, treatments en outlines waarvan in het Basisboek slechts gedeeltes zijn opgenomen.

Het Basisboek Scenarioschrijven is derhalve een must voor iedere schrijver, filmmaker en film liefhebber. De adviesprijs van dit boek is € 20. Iedereen die een scenario-opleiding bij Joost Schrickx volgt krijgt het Basisboek gratis. Het Basisboek blijkt in de praktijk ook interessant te zijn voor ondernemers die overwegen een bedrijfsfilm te (laten) realiseren. Tegenwoordig vindt het boek steeds meer zijn weg naar storytellers of naar hen die meer van storytelling willen weten.

In aanvulling op het Basisboek kan desgewenst een scenario workshop of script coach traject worden gevolgd. Joost Schrickx gebruikt hierbij zijn Basisboek als uitgangspunt. Maar hij zal voor de afwisseling en variatie vooral voorbeelden en fragmenten gebruiken die niet in het Basisboek zelf behandeld worden.

Heb jij het boek gekocht en wil je toegang tot deze fragmenten?

Wat vinden anderen van Pelicula?

Ik heb net je boek gekocht en ben het met veel plezier aan het doorspitten! Wie weet schuif ik een keer aan bij een workshop, maar nu kan ik nog even vooruit met het boek. Wat me aantrok waren de filmvoorbeelden die je op je site hebt staan. Erg goed! En wat me ook aanspreekt is dat je naast fictie en documentaire ook opdrachtfilms als genre behandelt. Dat ben ik nog niet eerder tegengekomen. Ik heb de film over veiligheid op de werkvloer al gezien. Die laat zich inderdaad kijken als een spannend verhaal. Veel beter dan een belerend vingertje.
Bedankt voor de inspiratie!

Jan Stap, filmmaker

Neem contact op

Vragen? Of benieuwd naar de mogelijkheden.