Scenarioschrijven 2024

Deze week ontvingen de vijf deelnemers aan mijn onlangs voltooide Masterclass Scenarioschrijven hun welverdiende getuigschrift.

De output was deze editie diverser dan ooit. 

Een van de deelnemers schreef bijvoorbeeld een scenario voor een lange speelfilm. Een verhaal over een meisje dat haar moeder pas echt leert kennen nadat deze tijdens een mysterieuze café-brand om het leven is gekomen.

De overige vier deelnemers kozen ervoor een scenario voor een documentaire te schrijven. Opvallend was het, overigens ook bevordelijk voor de kwaliteit van het eindproduct, dat alle documentaire plannen zeer persoonlijke verhalen waren. Een documentaire over de opa van een van deelnemers die voor het eerst echte diepe emoties met zijn kleindochter ging delen. Of een documentaire over de jeugd als zoon van een zendeling in Kameroen: Mag je daar tegenwoordig wel met plezier en trots aan terugdenken? Een derde documentaire-scenario besloeg een hele serie die in een achttal afleveringen de special Olympics als uitgangspunt had.  En tenslotte een verregaande ideevorming omtrent een oma met een kampverleden, een moeder die daaronder te lijden had  en een dochter die dat alles een plek moest geven.

Beginnend met een idee, een premisse, een logline en een synopsis, een treatment en tenslotte het scenario zelf. Gedurende zes lesdagen verspreid over een periode van een maand of drie. Elke lesdag theorie, sprekende voorbeelden en gerichte oefeningen. Iedere lesdag ook feedback op het werk, door mij maar ook door de andere deelnemers.

Ik ben trots dat dit tot zulke prachtige resultaten heeft geleid. En ook trots dat ik hieraan mijn trainers-steentje heb mogen bijdragen. Tenminste, als ik de prachtige reviews mag geloven. En dat doe ik!

Mijn volgende 6-daagse Masterclass scenarioschrijven 2024 start overigens op 24 mei. Er zijn nog enkele plaatsen vrij dus schrijf je nu in!

Joost Schrickx is een bevlogen en ervaren docent, staat open voor ideeën, hij is motiverend, eerlijk, en geduldig. Hij helpt op aanstekelijke wijze het meest basale idee naar een hoger scenarioplan te tillen en geeft je als schrijver — beginnend of gevorderd — het volle vertrouwen dat er aan het einde van de cursus een mooi resultaat ligt.”

“Deze intensieve cursus scenario schrijven helpt je aan de hand van theorie en de feedback van de docent en de mede-cursisten om in een afgebakende periode en stap voor je eigen scenario te schrijven en te verbeteren. In een zestal bijeenkomsten met tussentijdse huiswerkopdrachten zorgt Joost Schrickx in de rol van docent daarbij voor een persoonlijke, ontspannen maar niet vrijblijvende sfeer van werken.”

“Joost levert je een machtig wapen waarmee je ineens structuur én spanning kunt aanbrengen in je materiaal, verbluffend.”

Schrijf je nu in.

Of lees eerst nog wat achtergrondinformatie.

Deel dit bericht!

Leave A Comment