Deze storytelling vlog van filmmaker en scenarioschrijver Joost Schrickx helpt bij het formuleren van het eigen levensverhaal. Dat levensverhaal is nodig om uiteindelijk ook de corporate story van een eigen bedrijf te kunnen formuleren. In deze  vlog staat de spanningsopbouw van een verhaal centraal.

Bij spanningsopbouw maken we een onderscheid tussen Suspense en Surprise.

We spreken van Suspense als de ontvanger van het verhaal, de kijker, de luisteraar of de lezer, méér weet dan een of meer personages in het verhaal. De ontvanger heeft dan als het goed is de neiging om de onwetende personages te waarschuwen. Pas op, er dreigt gevaar! Als de Suspense slechts betrekking heeft op een enkele scene of situatie, spreken we van ‘Bear on the beach’. Als de Suspense meerdere scenes of wellicht zelfs het hele verhaal of de hele film beslaat, spreken we van ‘Dramatische ironie’.

We spreken van Surprise als de ontvanger van het verhaal minder of net zo weinig weet als een of meer personages in het verhaal. De ontvanger wordt dan net zo goed door een onverwachte gebeurtenis overvallen als de personages zelf.

Deze Spanningsopbouw tools maar ook andere gereedschappen komen ter sprake tijdens een regelmatig door Joost Schrickx gegeven workshop storytelling.

 

Zie ook mijn andere vlogs.