De Nederlandse documentaire DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS van regisseur en producent Sander Francken en scenario schrijver Joost Schrickx wordt in New York in de bioscoop uitgebracht door Anthology Film Archives. De eerste vertoningen vinden plaats van 21 t/m 27 januari 2009.

Anthology Film Archives beschikt over twee theaters en bracht eerder Sander Francken’s speelfilm PAPA’S SONG uit.

DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS vertelt over de schimmige handel in kleine wapens. Francken volgt de stroom van ingezamelde wapens die onder toezicht van Europese strijdkrachten vanuit voormalig Joegoslavië door onder meer Amerikaanse handelaren worden verscheept naar Centraal Afrika. Dit terwijl de internationale gemeenschap miljoenen euro’s investeert in wapenvernietigingsprojecten.

DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS werd eerder vertoond tijdens VN conferenties in New York, Geneve en Wenen, in het Europees Parlement en op film festivals als het International Documentary Festival Guanghzou in China, het Bagdad Film Festival, het International Film Festival Zanzibar en het Aarhus International Filmfestival in Denemarken. De televisierechten werden tot dusver verkocht aan Zweden, Spanje, Estland en de Arabische Emiraten.

De timing van de bioscoop release van DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS in New York is interessant omdat de Verenigde Staten al jarenlang dwarsligt bij de totstandkoming van een internationaal handelsverdrag voor conventionele wapens en het nog zeer de vraag is hoe de regering van Barack Obama om zal gaan met dit beleid. De bioscoop release eind januari van de film zal mogelijk bijdragen aan discussie in Amerika over haar beleid ten aanzien van de zogenaamde global ‘Arms Trade Treaty’.

Meer weten over scenario schrijven voor documentaire?

Deel dit bericht!

Leave A Comment