In opdracht van Schrijfatelier van Omme & Tekst geeft Joost Schrickx van Pelicula op zondag 10 mei 2009 een workshop plot schrijven.

Iedereen die schrijft, krijgt er namelijk vroeg of laat mee te maken: plot.

Of je nu werkt aan een roman, een toneelstuk, een kort verhaal, een journalistieke reportage, een column, een filmscenario of zelfs een gedicht, dat maakt eigenlijk niet uit. Plot is overal.

Plot maakt dat de lezer meeleeft.
Plot geeft richting en sturing aan een verhaal.

Plot behoedt het verhaal voor moralisme.
Plot maakt dat de lezer wil weten hoe het afloopt.
Plot zorgt ervoor dat de trein van het verhaal blijft rijden.

Maar wat is het nou eigenlijk? En hoe zorg je voor plot in je tekst?

Een goed plot komt logsicherwijs voort uit de personages in een verhaal en heeft alles te maken met identificatie. De lezer/kijker moet zich kunnen vereenzelvigen met de hoofdpersoon. Wat wil hij? Wat doet hij? Wat droomt hij? Waar is hij bang voor? Hoe loopt het met hem af?

In deze workshop benaderen we het fenomeen ‘plot’ van alle kanten.

We bespreken een korte speelfilm en een paar fragmenten uit langere speelfilms. Maar ook komt aan bod het geheim van sportverslaggeving (pas door persoonlijke informatie over de sporters wordt een wedstrijd echt interessant), documentaires (met een personage gebonden plot), propagandafilms (waarbij de afloop van het plot van tevoren al bekend is) en reclamefilms (Gouden-Loeki-winnaars hebben zonder uitzondering een goed plot).

Aan de hand van deze voorbeelden, een bescheiden hoeveelheid theorie en een heleboel praktische schrijfopdrachten leer je zelf steeds beter ‘plot’ herkennen, ontwikkelen en inzetten.

Joost Schrickx is scenario-schrijver en documentairemaker. Voor beide disciplines is een goed en doorwrocht plot wat hem betreft essentieel. Zijn expertise als ervaren ‘plotter’ deelt hij tijdens deze workshop plot schrijven graag met andere schrijvers.

Tijdstip 10-16 uur
Aantal plaatsen, min. 5 – max. 10

Kosten: 195 euro (excl. 19% BTW)

Incl. lesmateriaal en eenvoudige lunch

Meer weten:

Schrijfatelier
Pelicula

Deel dit bericht!

Leave A Comment