DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS op
maandag 29 juni om 23:30 uur (NET 2 / Llink).

DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS (2007) van regisseur en producent Sander Francken (scenario: Joost Schrickx, in samenwerking met Josh Lacey en Sander Francken zelf)  vertelt over de schimmige handel in kleine wapens. De film volgt ondermeer de stroom van ingezamelde wapens die onder toezicht van Europese strijdkrachten vanuit voormalig Joegoslavië door handelaren worden verscheept naar Centraal Afrika. Dit terwijl de internationale gemeenschap miljoenen euro’s investeert in wapenvernietigingprojecten. Het blijft allemaal dubbelspel: de economische en politieke belangen krijgen voorrang boven de internationale veiligheid, met name in Europa, een van de grootste wapenleveranciers ter wereld. Er is vooralsnog geen wetgeving of gezaghebbend orgaan om de wapenhandel te reguleren of in te dammen. Per jaar exporteert de EU voor meer dan 800 miljoen euro aan handvuurwapens – meer dan Noord-Amerika en Azië samen.
Met de film wordt een overtuigend pleidooi gehouden voor de stelling dat handvuurwapens een grotere bedreiging vormen voor de wereldvrede dan zware wapens. ‘Kleine wapens zijn makkelijk te transporteren en te bedienen. En ze worden steeds lichter gemaakt door gebruik van kunststof, waardoor ze ook door kinderen bediend kunnen worden. Small arms gaan vijftig tot honderd jaar mee, hebben amper onderhoud nodig en de benodigde munitie is makkelijk te krijgen. Vooral in de economisch zwakste gebieden op aarde vallen ze in verkeerde handen’, aldus regisseur, producent, scenarioschrijver  en 2nd unit cameraman Sander Francken.
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS (2007) werd eerder vertoond tijdens VN conferenties in New York, Genève en Wenen, in het Europees Parlement te Brussel, in Nederlandse bioscopen en werd in januari j.l. uitgebracht in New York, verkocht aan een groeiend aantal buitenlandse TV zenders en vertoond op een keur aan filmfestivals, o.a. het International Documentary Festival Guanghzou (China), het Bagdad Film Festival, het International Film Festival Zanzibar, het Aarhus International Filmfestival in Denemarken.

Deel dit bericht!

Leave A Comment