Hoofdpersoon Keeris in documentaire over duivenmelken

Houdoe, luchtreiziger!

Al bijna twee jaar lopen Ludo Keeris en ik – Joost Schrickx – met met het plan rond om een documentaire film te maken over het onderwerp duivenmelken. Eigenlijk zeg ik dat niet helemaal goed. We willen het onderwerp van de duivensport gebruiken om een documentaire familie-portret te maken, dat in wezen gaat over opvolging der generaties. De familie die in deze documentaire centraal staat is de duivenmelkers-familie Keeris uit het Brabantse dorp Knegsel, in de Gemeente Eersel.
Werktitel: ” Houdoe, luchtreiziger!”

De familie Keeris levert wat ons betreft de ideale bouwstenen om ons familie-verhaal over het verschrijden van de tijd en de invloed daarvan op de verschillende generaties aan ‘op te hangen’.
De schoonheid van ons idee en ook van het plan dat we vervolgens uitwerkten werd door verschillende instanties meteen opgepikt. Omroep Brabant gaf ons vol vertrouwen een Uitzendgarantie; Het Brabantse Kunstenfonds BKKC vulde een deel van ons begrotingstekort met een ruime subsidie; En ook de Gemeente Eersel drukte haar goedkeuring uit in een – weliswaar bescheiden – bedrag.

Toen werd het stil.
Het mediafonds – de volgende logische stap volgens ons financieringsplan – wees ons voorstel af. En nog eens. En nog eens.
De reden?
Steeds weer net even anders, maar het komt er eigenlijk op neer dat het Mediafonds ‘er geen zin in heeft’. Linksom of rechtsom, hoog bedrag of laag bedrag, met of zonder een expliciete rol voor Ludo, de zoon van, het lijkt niet uit te maken. Het is en blijft nee.
Toch willlen we deze documentaire maken. Gaan we deze documentaire maken.

Daarom hebben we besloten het op een andere manier aan te pakken.
We gaan namelijk crowdfunden. We gaan proberen de duizenden duivenliefhebbers in Nederland, de talloze ouderen en last but not least de liefhebbers van een ontroerende documentaire verhaal aan te spreken en hen te bewegen een donatie aan dit project te geven.
Maar hoe?
Hoe benader je een crowd voor een fund?

Eerst probeerden we zelf wat in elkaar te zetten.
We bouwden een eenvoudige website en vroegen een Ideal-permissie aan. Maar al gauw kwamen we erachter dat we ons teveel bezig gingen houden met dingen waar we niet goed in zijn. Wij zijn filmmakers, geen website ontwikkelaars.

Daarom onderzochten we vervolgens wat er zoal al op crowdfund-gebied, en dan vooral op het gebied van documentair of film, gedaan wordt.
We verdiepten ons daarbij met name in de volgende crowdfund portals of communities :
⁃ cinecrowd (http://www.cinecrowd.nl/ – speciaal voor film)
⁃ Nieuwspost (http://www.nieuwspost.nl – speciaal voor journalistieke producten)
⁃ voor de kunst (http://www.voordekunst.nl/ – voor iedere creatieve uiting)
⁃ Symbid (http://symbid.nl/ – voor iedere investering`)

Uiteindelijk kozen wij voor Nieuwspost.
Waarom?
Verschillende redenen, in willekeurige volgorde: Een goed gesprek met de oprichter ervan, Bob van het Klooster; Nieuwspost is gratis; Nieuwspost is volop in ontwikkeling; Het heeft een betrouwbare niet te schreeuwerige uitstraling; De lijnen zijn kort, we overleggen zelfs met de systeembeheerder; Nieuwsposthet is gratis; We zijn in goed gezelschap; Kortom…
We bouwden een crowdfund site op Nieuwspost.nl
Zie: http://www.nieuwspost.nl/projecten/houdoe-luchtreiziger/

Het eerste doel, aandacht voor ons project, werd sneller dan verwacht verwezenlijkt: Kort na inschrijving bij Nieuwspost werd ik uitgenodigd om ons documentaire duivensport projecten te pitchen tijdens een Congres over Lef en Innovatie in de journalistiek. Samen met de zaal trok ik daar al snel de conclusie dat crowdfunden een intensieve bezigheid is. Leuk en aardig maar ontzettend ’time-consuming’. Als ik niet oppaste zou ik me weer gaan bezighouden met iets waar ik niet goed in ben. Ik ben immers filmmaker, geen crowdfunder.

Daarom verwelkomen wij vanaf morgen onze nieuwe medewerkster, Femmie Zuur.
Femmie heeft een achtergrond in media en entertainment management. De komende maanden gaat zij voor ons haar tanden zetteen in het crowdfunden van het documentair project “Houdoe, luchtreizen!”. Ludo en ik zullen haar zoveel mogelijk van input voorzien om haar kwaliteiten zo optimaal mogelijk te benutten.

En ik zal deze weblog gebruiken om verslag te doen van Femmie’s en onze vorderingen, obstakels, leermomenten etc. op crowdfund gebied.

Wordt dus vervolgd.
Crowdfunden in de praktijk.

Ludo en Joost gaan documentaire crowdfunden

Deel dit bericht!

Leave A Comment