OP maandagavond 25 november heb ik een stoomcursus scenarioschrijven gegeven aan 10 leden van de Amsterdamse Rechtbank. Twee enthousiaste rechters, een secretaris, een aantal PR-medewerkers, en twee technici maken nu sinds een jaar korte films met impressies van belangrijke evenementen, of een kort portret van een van de medewerkers of bestuursleden. Deze films worden geplaatst op het Intranet van de Rechtbank.

Deze workshop scenarioschrijven duurde maar 3 uur met tussendoor ook nog eens een warme maaltijd. Toch bleek ik tijd en ruimte te hebben om een flink aantal scenario leerstukken te behandelen en toe te lichten. Zo heb ik het gehad over het dramatische doel van een personage, over visualisering en de tools die een schrijver daarbij ter beschikking staan. Ook heb ik het gehad over de structurering van een verhaal door het in te delen in drie actes. Ik heb het zelfs aangedurfd kort ook de premisse ter sprake te brengen en hoe die bij een non-fictie verhaal kan worden vertaald naar een centrale vraag. Omdat de korte films die de deelnemers aan deze workshop maken doorgaans documentair van karakter zijn, heb ik tenslotte ook het onderscheid tussen een informatielijn en een interesselijn uitgelegd.

Na de warme maaltijd hebben we met zijn alleen een paar van de meest recente korte films van de workshop-deelnemersbekeken. Aan de hand van de theorie die ik behandeld had bleken de deelnemers al goed in staat hun eigen werk onder de loep te nemen en suggesties voor verbetering van de verhaallijn aan te dragen.

Een geslaagde avond, zowel voor de deelnemers- had ik het idee – als voor mij.

Deel dit bericht!

Leave A Comment