Vindbaarheid op internet van een bedrijfsfilm

In dit korte document dat onderdeel uitmaakt van een groter boekwerk (een co-productie van Pelicula en Mfilms) behandel ik zeven verschillende bedrijfsfilm videoseo tips.

1. Plaatsing op YouTube
Als het gaat om de vindbaarheid van een video op het Internet, dan is Youtube de aangewezen plek om de video te plaatsen. Google is immers de eigenaar van Youtube, hetgeen Google in staat stelt om eenvoudig de content van YouTube te indiceren. Vervolgens kan de video via embed-code (object-insluiting of iframe-insluiting) aan een webpagina toegevoegd worden.

2. Aandacht voor titel en beschrijving
Als de video inderdaad op YouTube geplaatst wordt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de Titel en de Beschrijving. Dit zijn namelijk de velden die door Google geïndiceerd worden als het erop aankomt te bepalen wat de inhoud van de video is. Denk dus na over een pakkende titel die de lading van de video dekt. En bedenk voor de beschrijving 3 tot 5 trefwoorden die betrekking hebben op de inhoud van de video. Eventueel kunnen deze trefwoorden samengesmeed worden tot een grammaticaal correcte zin, maar essentieel is dat niet.

3. Andere tekstuele toevoegingen
Video’s worden tegenwoordig helaas niet meer gevonden op ondertitels. Ook woorden die we uitspreken op de video, in tekstvakken toevoegen aan de video, in aantekeningen (annotaties) plaatsen, op de pagina (met de ingesloten video) op de site opnemen (zowel in content als in metadata) en in de sitemap zetten, zijn allemaal niet zichtbaar. Als het puur gaat om de vindbaarheid van de video, dus puur om bedrijfsfilm videoseo, zijn deze tekstuele toevoegingen dus allen overbodig.

4. YouTube-Pagina ipv landingspagina
Houd er rekening mee dat als Google via de Titel of Beschrijving een video op YouTube vindt, dat dan niet de landingspagina op de website maar de YouTube-pagina wordt getoond. Vaak is dat in principe ongewenst.

5. Vindbaarheid van pagina met video
Over het algemeen wordt aangenomen dat met afbeeldingen en/of video’s verrijkte pagina’s echter ook gunstig zijn voor het scoren met de pagina zelf. Zo kan een video indirect dus wel in hoge mate bijdragen aan vindbaarheid van de pagina waarop de video ge-embed is.

6. Links en +1’s
Als je met een – mooie en aantrekkelijke ! – video in staat bent meer links naar – en +1’s voor – de pagina (met de video) te genereren, dan is dat natuurlijk wel een direct positief ranking effect voor de pagina. Hoe aantrekkelijker de bedrijfsfilm, hoe beter de bedrijfsfilm videoseo.

7. Verblijfsduur op pagina
Je zou tenslotte kunnen zeggen dat een video de verblijfsduur op de pagina verlengt, maar bedenk daarbij wel dat verblijfsduur helaas geen rankingcriterium voor Google meer is. De verblijfsduur heeft dus helaas ook geen effect op de bedrijfsfilm videoseo.

Deel dit bericht!

Leave A Comment