documentaire over een executie : De oorlog van mijn vader

Over de ervaring van kinderen die tijdens de oorlog getuige waren van executies op het kerkplein

In de oorlog waren meerdere kinderen getuige van brute executies op het kerkplein in Hoorn. Op dit moment wordt een documentaire gemaakt waarin deze getuigen vertellen over deze ervaring. In vijftig minuten zal de kijker meegenomen worden in het verhaal en het effect dat het op de levens van deze kinderen gehad heeft. Om deze film te monteren is nog geld nodig. Gedurende de hele maand maart is er een crowdfund campagne actief om tot het streefbedrag van € 7.500,- te komen.

De documentaire

“De oorlog van mijn vader” is een documentaire over een executie in Hoorn tijdens de tweede wereldoorlog. De Duitse bezetter schoot toen op het Kerkplein vijf onschuldige mensen dood. Sommige kinderen zijn daar destijds, al of niet gedwongen door de Duitsers, getuige van geweest.
Wat doet dat met een kind om iemand doodgeschoten te zien worden?

Een van de getuigen van de executie was de vader van maker Joost Schrickx. Hij stond voor het raam van zijn ouderlijk huis in Hoorn toen een Duitser een van de vijf een genadeschot in de nek gaf.
In deze film probeert Schrickx deze fatale dag in de gemeente Hoorn te reconstrueren. Hij doet dat door met getuigen uit die tijd, nu oude mannen en vrouwen, terug te gaan naar de plek waar de executie zich meer dan 70 jaar geleden afspeelde.
Tijdens deze zoektocht ontdekt Schrickx dat er niet zoiets bestaat als ‘de reconstructie’. Ieder van de getuigen blijkt zijn eigen herinneringen, beelden, invalshoeken en details te hebben.

Crowdfunden

Met name dit boeiende maar ook moeizame proces van de filmische reconstructie heeft ervoor gezorgd dat de bescheiden budgetten voor deze film waren uitgeput op het moment dat de maker eenmaal toe was aan de eindmontage. Daarom is Joost Schrickx een crowdfund-actie gestart om zo te proberen de laatste benodigde € 7.500,- bij elkaar te krijgen. Om mensen te motiveren een donatie te doen zijn er originele tegenprestaties bedacht zoals een rondleiding door Hoorn langs voormalige oorlogsplekken, een lezing door de maker over hoe een plan te schrijven voor een non-fictie film, een VIP-uitnodiging voor de filmpremière en natuurlijk ook ontvangst van de unieke dvd (beperkte oplage).
Ook is er een flessenactie op scholen in Hoorn gestart. De school die het meeste geld inzamelt krijgt een speciale filmvertoning in de school met een toelichting van de filmmaker.

Voor meer informatie en een donatie kunt u terecht op:
https://hetluktons.nl/nl/projects/eindmontage-documentaire-oorlog-van-mijn-vader

Crowdfund documentaire over een executie

Deel dit bericht!

One Comment

  1. Mieke Olijve-van Oostveen 15 mei 2017 at 21:18 - Reply

    Hoi Joost, heel mooie documentaire. Leuk om ook Jaap en Veronieke in beeld te zien. Ik had jullie niet herkend na al die jaren. Wel je tante Trudi. Van haar heb ik nog Duitse les gehad. En je oom Piet zag ik laatst in de Hoge Hop. Heel triest. Hartelijke groet, Mieke Olijve-van Oostveen

Leave A Comment