Workshop scenariotechnieken

Gisteren, 6 maart 2017, heb ik een workshop scenariotechnieken gegeven aan 15 studenten van de Gerrit Rietveld academie. De workshop vond plaats in een van de prachtige zalen van Tungsten Studio in Broek in Waterland. Het ging om een gemengde groep van derde en vierdejaars studenten. Maar niet alleen in dat opzicht was de griep gemengd. Ook qua nationaliteit. Ik herinner me nu zo even snel een Française, een Israëliër, een Duitse, een Portugese en twee Russische studenten. En ook nog twee Nederlandse studenten. Een internationaal gezelschap van aanstaande kunstenaars dus.

Van tevoren was ik gewaarschuwd dat de studenten tot aan hun nek in hun eigen veelal zeer ambitieuze filmprojecten zitten. De komende week mogen ze die onder deskundige begeleiding van Martin Grootenboer en zijn team in de reusachtige hallen van de Tungsten studio tot uitvoer brengen. Het zou daarom weleens zo kunnen zijn dat in de loop van de dag de aandacht van de studenten voor mijn theoretisch scenario bijdrage zou kunnen verslappen…

Goed verzorgd

Het tegendeel bleek gelukkig waar. Het was een koude dag en het duurde even om de studio-hal warm te stoken. Maar dat kon niemand deren. Van ’s morgens tot eind van de middag bleken de studenten leergierige en betrokken toehoorders. De dag werd slechts even onderbroken voor een goed verzorgde en uitgebreide lunch en voor tussendoortjes als cake, kersenvlaai (!) en veel koffie.

Scenariotechnieken

De aandacht en toewijding van de studenten gaf mij de gelegenheid een stevig scala aan scenariotechnieken de revue te laten passeren. Ik heb het gehad over dramatisch conflict en het dramatische doel, over visualisering, over de wet van 3 en de verdeling van een verhaal in 3 actes, over logline en premisse. En zelfs even over dialoog; eigenlijk dus bijna in vogelvlucht het gehele eerste deel van mijn Basisboek Scenarioschrijven. En toen pas was de dag voorbij, lieten de studenten mij los en kon ik nog even werken op de bij Tungsten studio behorende werkruimte. Hier houd ik tegenwoordig regelmatig zelf kantoor.

Verdieping?

Ik ben zeer benieuwd wat de Rietveld studenten met de opgedane scenario-kennis gaan doen. En of dit hun toch al zeer ambitieuze filmprojecten die ze de komende tijd in Tungsten Studio willen uitvoeren zal verdiepen.

Deel dit bericht!

Leave A Comment