Waar gaat deze blog over?

Dat is een heel gerechtvaardigde vraag die een lezer zich zeker mag stellen.

Net zoals ‘Waar gaat deze film over?’, een heel gerechtvaardigde vraag voor een kijker is. Een vraag die een kijker altijd beantwoord zal willen zien. En als de maker dit antwoord niet geeft, zal de kijker zelf een antwoord afleiden. Wat lang niet altijd datgene is wat de maker aan de kijker heeft willen communiceren.

Hoe kun je als make r zelf bepalen waar je film over gaat? Hoe kun je als ambtenaar zelf bepalen wat je met je film aan je burgers of mede-ambtenaren communiceert? Kun je dit leren tijdens een eendaagse workshop iPhone?

Workshop iPhone

Bovenstaande vragen waren vragen die tijdens de workshop iPhone die wij voor de gemeente Zuidplas verzorgden, ter sprake kwamen. Workshop-leiders Françoise Mittertreiner en Joost Schrickx, ervaren docenten filmmaken en documentairemakers, reikten hiervoor tijdens deze eendaagse workshop verschillende instrumenten aan.

Een van deze instrumenten is de formulering van een centrale vraag voordat je met filmen met de iPhone begint. Weet eerst wat je met je film wilt onderzoeken, voordat je er met je iPhone op uittrekt. Dit voorkomt dat je willekeurige opnames maakt die samen absoluut geen verhaal vertellen. Dit voorkomt ook dat je tijdens de montage erachter komt dat je je belangrijkste shots vergeten bent.

Weet wat je wil onderzoeken! Weet wat je wil vertellen!

In de gemeente Zuidplas was deze les tijdens de workshop iPhone duidelijk niet tegen dovemansoren gezegd. Er rolden prachtige korte filmpjes uit de bus. Stuk voor stuk pareltjes waar de deelnemers aan de workshop trots op mochten zijn.

Een filmpje onderzocht wat de mooiste elementen waren van het binnen afzienbare tijd te slopen gemeentehuis. Een ander filmpje verbeeldde hoe het zou zijn als er in het gemeentehuis geen schoenen meer gedragen zouden mogen worden. Weer een ander filmpje ging in op de grote voordelen als je er als gemeente in slaagt de burgers actief aan sport te laten doen. Dat heeft ook een gunstig effect op de afdeling die hiervoor zorg draagt, zo liet een vierde filmpje zien.

Als alle ambtenaren net zo leergierig en filmisch getalenteerd als die van Zuidplas zouden zijn, zouden wij niets liever doen dan nog veel meer van deze workshops verzorgen. Anders trouwens ook.

Ook geïnteresseerd in een workshop iPhone of een verdiepingsworkshop storytelling met de iPhone, of wilt u meer informatie?
We staan graag tot uw beschikking.

Deel dit bericht!

Leave A Comment