Het geheim van de eenvoud

Waarom het Basisboek Scenarioschrijven het bestverkochte handboek scenarioschrijven van Nederland werd

Joost Schrickx, auteur van het handboek scenarioschrijven dat centraal staat in deze blog, geeft al meer dan 15 jaar scenarioles. Hij ontwikkelde een 18-daagse scenario opleiding voor het Amsterdamse instituut Open Studio, waarbij hijzelf als hoofddocent fungeert. Daarnaast organiseert hij regelmatig ad hoc scenario- en storytelling workshops. Voor bedrijven als ABN AMRO, Talpa en Delta Lloyd. Of voor Nederlandse gemeenten, zoals bijvoorbeeld Delft, Molenwaard of Zuidplas.

Vaak vroegen studenten of deelnemers aan een workshop of de lesstof nog ergens na te lezen viel. Schrickx verwees dan meestal naar een bestaand handboek scenario. Maar steeds vaker schreef hijzelf uit wat hij in een les behandelde, om dat vervolgens als studiemateriaal uit te delen. En zo ontstond als het ware in de loop van zijn docent- en trainerscarrière als vanzelf een soort van eigen handboek scenarioschrijven. Toen hij zich begon te realiseren dat er inderdaad een boek inzat, heeft hij van alle losse stukken een consistent geheel gemaakt.

Basisboek Scenarioschrijven


Het eindresultaat was het Basisboek Scenarioschrijven, dat begin 2015 het levenslicht zag. Het is bedoeld als lees- of naslagwerk voor iedereen die om wat voor reden dan ook geïnteresseerd is in film. Het boek is als handleiding vooral interessant voor makers en schrijvers van films, niet alleen van fictiefilms, maar ook van documentaires. Makers in de breedste zin van het woord: cameramensen, producenten, geluidsmannen, av-docenten, iedereen zal in dit handboek scenarioschrijven een toegevoegde waarde voor zijn vakgebied vinden.

Het Basisboek Scenarioschrijven is nu toe aan zijn derde druk. Sinds het verschijnen ervan zijn er al bijna 2.000 exemplaren verkocht. En dat is veel voor een non-fictie boek.

Geheim

Wat is nu het geheim? Waarom verkoopt het Basisboek Scenarioschrijven zo opvallend goed? Laten we proberen die vraag te beantwoorden aan de hand van een drietal citaten.

De studiecoördinator van de media-afdeling van de Hogeschool van Amsterdam, waar het Basisboek Scenarioschrijven tegenwoordig in het curriculum zit, verwoordde het als volgt:
“Als ik dit boek had gehad in de tijd dat ik zelf studeerde had ik veel minder moeite gehad met het schrijven van verhalen, presentaties en scenario’s. Het Basisboek Scenarioschrijven is to-the-point, duidelijk en overzichtelijk; een lezer wordt a.h.w. bij de hand genomen om stap-voor-stap zelf een concept of scenario uit te werken.”

Huub Grooten, de directeur van het filminstituut Open Studio, waar Joost Schrickx al jaren lesgeeft, voegde het volgende toe: “Het Basisboek Scenarioschrijven is zowel een overzichtelijk naslagwerk als een prettig leesbaar leerboek, geschikt voor studenten en voor professionals.”

Tenslotte merkte Joyce van Rijn, agente van vele, vele schrijvers en scenarioschrijvers, het volgende op: “In het Basisboek Scenarioschrijven weet filmmaker Joost Schrickx zowel de scenario leerstof kort en duidelijk uit te leggen, maar tegelijkertijd weet hij de lezer ook te inspireren.”

Conclusie?

Hier valt niet zo heel veel aan toe te voegen. Behalve dan de lezers van deze blog uit te nodigen zichzelf te overtuigen. De nieuwe druk 2018 is zojuist verschenen en ligt vers in de boekwinkel en bij Bol.com.

Toegang tot database

Aankoop van dit handboek scenarioschrijven geeft overigens automatisch toegang tot een uitgebreide database van voorbeeld filmfragmenten en van voorbeeld-documenten als synopsissen, treatments, scenario’s, etc.

Deel dit bericht!

Leave A Comment