Neem nu ook een coach om je te begeleiden bij het schrijven van je verhaal of scenario!

In het weekend begeleidde ik als storytelling coach een dame die heilig gelooft in het feit dat water emotie kan absorberen. Water kan op die manier vervuild worden of juist gezuiverd worden. Afhankelijk van de emoties waar het water mee in aanraking komt of waar het langs stroomt. Ze had visueel bewijs dat gewassen die behandeld worden met emotioneel zuiver water veel en veel sneller en beter groeien dan gewassen die het moeten doen met gewoon of emotioneel vervuild water.
Samen met haar vriend wilde ze met gezuiverd water de wereld een stukje beter en vooral vruchtbaarder gaan maken. En als nevenproduct wilde ze daarbij tegelijkertijd een documentaire over dit project maken.

Storytelling coach

En daarom raadpleegde zij mij. Kon ik haar als storytelling-coach helpen om dit water-avontuur in een documentaire vorm te gieten?
Omdat haar verhaal veel spirituele kanten heeft, besloot ik een gokje te wagen. Ik wierp haar meteen in het diepe water van de 12 stappen van de held.
Mijn eerste vraag was vervolgens wie wat haar betreft de held van dit verhaal gaat worden. Daar hoefde zij niet lang over na te denken. Dat was haar vriend.
Vervolgens gaf ik haar de volgende korte opdrachten.

12 stappen van de held

 • Beschrijf de zogenaamde ‘gewone wereld’ van je vriend voordat hij besloot de wereld te gaan verbeteren met behulp van gezuiverd water. Besteed daarbij ook aandacht aan de onrust en ontevredenheid die je vriend destijds ervoer. Kortom, beschrijf de ‘ordinary world’ van dit avontuur.
 • Wie of wat zorgde ervoor dat je vriend attent werd gemaakt op de mogelijkheid om met behulp van gezuiverd water zijn toekomst een andere wending te geven? Was dit een artikel? Was jij dit? Bedacht hij het zelf? Met andere woorden, wat was je vriends ‘call of adventure’?
 • Wat hield je vriend tegen meteen aan de slag te gaan? Waren er praktische, financiële of andere bezwaren? Was hijzelf misschien bang? Hield jij hem tegen? Wat zorgde voor ‘refusal of the call’?
 • Wie of wat trok je vriend uiteindelijk over de streep om het avontuur aan te gaan? Was jij dit, kwam dit uit hemzelf, was er een derde partij? Wie of wat fungeerde als mentor?

Tot zover het verleden. Nu de nabije toekomst.

 • Als jullie op reis gaan, wat is jullie eerste bestemming en hoe breng je daar de eerste tijd door? Hoe wen je aan je nieuwe leven? Hoe bepaal je wie jullie op je reis kunnen helpen? Wie zijn jullie tegenstanders? Hoe doorstaan jullie de eerste ’tests’? En hoe bepalen jullie wie jullie ‘allies’ en wie jullie ‘enemies’ zijn?
 • Wat is jullie eerste grote beproeving en hoe bereiden jullie je daarop voor? Hoe begeven jullie je ’towards the inmost cave’ en wat is vervolgens de grote ‘ordeal’?
 • Als jullie deze beproeving doorstaan, hoe zie je dan je ideale rust en bijkom-periode voor je? Samen aan de rand van een spiegelend zwembad? Of elders waar een spiegel voorhanden is? Wat is jullie ‘reward’?
 • En hoe bereid je dan vervolgens de terugreis voor, de ‘return home’? En kan het zijn dat ondertussen ook jullie tegenstanders, jullie sceptici, sterker en sterker geworden zijn?
 • Zo sterk…dat jullie hele project nog bijna vernietigd wordt, kapot gemaakt, onthoofd? Maar jullie op het laatste moment toch weten door te zetten. ‘Resurrection’.
 • Welk bewijsmateriaal, welke oorkonde, welke proeve van bekwaamheid hopen jullie uiteindelijk mee naar huis te nemen, als het project blijkt aan te slaan? Welke ‘elixer’ nemen jullie mee naar huis?
 • En wat zal er na thuiskomst voor altijd veranderd zijn waar het jullie gewone leven, jullie ‘ordinary world’ betreft?

Ik vroeg haar vervolgens deze 12 stappen, want dat waren het, op papier kort uit te werken en daarna bij mij terug te komen. Heel langzaam begonnen zo de contouren van een gelaagd documentaire verhaal te ontstaan. Met haar vriend in de hoofdrol en haarzelf als katalysator….

Wordt vervolgd.

Joost Schrickx

Joost Schrickx is filmmaker en storytelling coach. Hij organiseert regelmatig in-company en ex-company workshops en privé storytelling coach trajecten. Joost Schrickx is auteur van het Basisboek Scenarioschrijven, hét handboek voor storytellers.

Neem nu ook een coach om je te begeleiden bij het schrijven van je verhaal of scenario!

Deel dit bericht!

Leave A Comment