Schrijf je nu zelf ook in voor een workshop storytelling!

Om een verhaal te laten beginnen is vaak een ‘oproep tot avontuur’ nodig. Dat geldt zeker voor mijn carrière als specialist en trainer in storytelling gereedschappen. Als filmmaker en scenarioschrijver was ik me er gewoonweg niet bewust van dat ik me ook als storyteller kon profileren. Tot het moment dat ik in een korte periode meermaals door zowel gemeenten als commerciële instellingen werd benaderd met de vraag, of ik wellicht een training storytelling kon verzorgen.
Ik? Waarom ik?

Storytelling hype

De veronderstelling was dat ik vanuit mijn achtergrond als filmmaker, zeer goed in staat zou moeten zijn om ook iets over storytelling te vertellen.
Voor ik ‘ja’ zei op deze aanvragen om een training te verzorgen, besloot ik me eerst eens meer in de materie te verdiepen. Toen bleek algauw dat het hele internet vol staat met van alles over storytelling. Het lijkt wel een hype!
Het intypen van de term storytelling in Google levert meer dan 87 miljoen resultaten op.
Maar wat is dan precies dat storytelling waar iedereen zo vol van lijkt te zijn?
Er doen vele verschillende definities de ronde, maar als grootste gemene deler kun je zeggen dat storytelling de techniek is om ervoor te zorgen dat een boodschap niet alleen het hoofd van een ontvanger bereikt, maar ook het hart. Het zijn dus de gereedschappen en trucs die je kunt inzetten als je wilt dat een boodschap diep bij de doelgroep doordringt en daar ook beklijft. Als je echt contact met je doelgroep wilt maken en een blijvende verbinding tot stand wilt brengen.

Storytelling gereedschappen

Bij het doorlezen van een aantal van die 87 miljoen websites, viel mij op dat er heel veel over storytelling gefilosofeerd wordt, dat er ook heel veel voorbeelden van goede of zelfs grote storytellers gegeven worden, maar dat de concrete storytelling gereedschappen over het algemeen wat onderbelicht zijn.
En toen begreep ik ook opeens waarom ik de laatste tijd zo vaak benaderd werd om een storytell-training te verzorgen. Want door mijn jarenlange ervaring als scenarioschrijver en filmmaker beschik ik natuurlijk in zeer ruime mate over concrete technieken en gereedschappen en, niet onbelangrijk, ook over concrete voorbeelden.
Ik was zonder het te weten een ervaren storyteller. Of in ieder geval een bekwame storytell-trainer.
Ik besloot ‘ja’ te zeggen, op de aanvragen.

Gretig begon ik me in de materie en de bestaande storytelling gereedschappen te verdiepen. De weerslag hiervan is terug te vinden in mijn boek over storytelling dat in dit najaar uitkomt.

Workshop storytelling

Ook gebruik ik de nieuw verworven kennis natuurlijk in mijn workshops storytelling die ik regelmatig geef.

Schrijf je nu zelf ook in voor een workshop storytelling!

Deel dit bericht!

Leave A Comment