Schrijf je nu zelf nu in voor een workshop storytelling!

Verschil tussen storytelling en verhalen vertellen

Wat is het verschil tussen storytelling en verhalen vertellen? Volgens mij is dat er nauwelijks. Alleen: storytelling bekt wat lekkerder en klinkt wat duurder en is om die reden dé modeterm van deze tijd geworden. Daarom heb ik mijn nieuwe boek over storytelling dat in dit najaar uitkomt ook meestal gewoon over storytelling. Soms bezig ik ook de woorden (levens-)verhalen vertellen. Puur voor de afwisseling, voor het overige zonder bijbedoeling.

Uitvinding van het vuur

Hoewel ik zelf nog niet eens zo heel lang geleden voor het eerst intensief met de term storytelling in aanraking kwam, wordt er al vanaf het allereerste begin van de mensheid aan storytelling gedaan. Of althans, storytelling ontstond als vanzelf vanaf het moment dat het vuur werd uitgevonden. Toen had de mens – wanneer het ’s avonds donker werd en er niet meer gejaagd of gevochten hoefde worden, en er al gegeten was – tijd om bij het kampvuur ervaringen uit te wisselen. En dat uitwisselen van ervaringen gebeurde altijd in de vorm van verhalen. Verhalen over wat de mannen overdag meegemaakt hadden, verhalen over wat men daaruit voor de toekomst geleerd had, verhalen over wat er allemaal fout kon gaan.

Religie

Toen de religie zijn intrede deed, werd het verhalen vertellen nog veel prominenter. Er was en is namelijk maar één manier om spirituele ervaringen met elkaar te delen en dat is door middel van het vertellen van – sterke – verhalen. De bijbel is hét voorbeeld bij uitstek. De schrijvers van de bijbel hebben de storytelling gereedschappen op overtuigende en consequente wijze toegepast. Daardoor hebben de Bijbelse verhalen zoveel decennia kunnen overleven. De meest mensen weten nu nog hoe Judas Jezus verried. Namelijk met een kus. Een prachtig voorbeeld van toepassing van de storytelling techniek counteraction. Pas toen Job op een mestvaalt terechtkwam, vond hij zijn geloof. Een mooie toepassing van het principe ‘Eerst een crisis, dan pas een climax met een mogelijke happy ending’.

Nieuw boek over storytelling

Wil je meer van dit soort storytelling-wijsheden, wacht dan op het verschijnen van mijn nieuwe boek over storytelling in dit najaar. De titel is “Storytelling in Praktijk”.

Workshop storytelling

Of schrijf je in voor een van mijn eendaagse workshops storytelling.

Deel dit bericht!

Leave A Comment