Informatie over workshop storytelling

Wat leer je tijdens deze workshop storytelling Amsterdam en omgeving?

Een deelnemer leert tijdens deze eendaagse workshop storytelling Amsterdam en omgeving o.a. dat een goed verhaal maar liefst drie hoofdpersonen heeft.

Hoofdpersoon 1

De eerste hoofdpersoon van een verhaal is de ‘eigenlijke’ hoofdpersoon. Dat is namelijk de persoon die geportretteerd wordt, de persoon die centraal staat in het verhaal. De persoon die de essentiële beslissingen neemt. Of als die er in concreto niet is, dan is de hoofdpersoon de ‘abstracte’ oplossing voor het probleem dat in het verhaal centraal staat. De principes van storytelling dienen met name om deze eerste hoofdpersoon zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Om een verhaal zoveel mogelijk een vloeiende spanningsboog mee te geven. Hoe bouw je een verhaal op? Met welke middelen maak je het verhaal zoveel mogelijk visueel? Op welke manier rond je het verhaal af? Hoe zorg je voor ‘action’ bij de ontvanger?

Hoofdpersoon 2

De tweede hoofdpersoon van een verhaal is, als het goed is, de verteller zélf. Of die nu wel of niet in beeld komt. Pas als de verteller bij het onderwerp van zijn verhaal betrokken is, en daar passie voor voelt. Pas als de verteller zélf een belang heeft bij zijn verhaal, of een dringende onderzoeksvraag. Dan pas zal het verhaal authentiek zijn en ook als zodanig bij de ontvanger overkomen.

Hoofdpersoon 3

De ontvanger is bij voorkeur de dérde hoofdpersoon van een verhaal. Deze moet meegaan in het avontuur van de inhoudelijke hoofdpersoon en de verteller. Als deze zich niet identificeert met het verhaal en de opbouw ervan, dan is alle moeite alsnog tevergeefs geweest.

Eén geïntegreerde hoofdpersoon

In het ideale geval vallen protagonist, verteller en ontvanger samen als één geïntegreerde hoofdpersoon van het verhaal. De verteller vertelt dan een verhaal dat hij of zij zelf heeft meegemaakt. Of alsóf hij of zij het zelf heeft meegemaakt. Hierdoor kan de ontvanger zich maximaal identificeren met de hoofdpersoon. Hierdoor kan hij of zij zich volledig laten meevoeren in in het vertelde avontuur.

Meer storytelling wetenswaardigheden?

De eendaagse workshop storytelling Amsterdam en omgeving wordt binnenkort weer gegeven.

Schrijf je nu zelf ook in voor een workshop storytelling!

Deel dit bericht!

Leave A Comment