Waarom is een cursus verhalen vertellen wellicht iets voor jou?

Verhalen verbinden
Na het volgen van een cursus verhalen vertellen gegeven door de ervaren trainer Joost Schrickx kan een verteller met zijn verhaal iets bereiken of teweegbrengen wat hem met feiten, statistieken of overzichten nooit ofte nimmer zal lukken.

Verhalen kunnen namelijk verbindingen leggen tussen feiten en gebeurtenissen, op een manier waardoor de ontvanger de zin en betekenis van iets gaat inzien wat op het eerste gezicht zinloos en betekenisloos was. Met andere woorden: een verhaal kan context en verbanden impliciet helder maken, zonder deze expliciet te benoemen. Een verhaal kan daarmee bijvoorbeeld in sterke mate helpen om de eigenlijke bedoeling van een organisatie of bedrijf duidelijk te maken. Deze bedoeling gaat over kwaliteit en stijgt uit boven kwantificeerbare metingen en boven klantprofielen, visueel weergegeven in tabellen, grafieken en spreadsheets.

Soms wordt dit achterliggende verbindende verhaal samengevat in een slogan. Voorbeelden hiervan zijn: Wij van Jumbo; Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker; Melk is goed voor elk; Een mooie gelegenheid om uit te gaan; Het bier waar Limburg trots op is en Even Apeldoorn bellen.

Een verhaal kan daarbij ook iets wat ogenschijnlijk toevallig is, maken tot iets wat zo heeft moeten zijn. Als Columbus geen rekenfout had gemaakt, zou hij Amerika nooit ontdekt hebben. Deze historische vergissing, waarbij de goede man dacht India bereikt te hebben, draagt achteraf gezien bij aan de kracht en geloofwaardigheid van zijn ontdekkingsverhaal. Door deze ‘dramatische wending’ is zijn verhaal bovendien voor de gemiddelde mens makkelijker te onthouden.

Dit jaar geef ik nog een laatste cursus verhalen vertellen op donderdag 12 december.

Schrijf je nu.

Aanmelden voor cursus

Deel dit bericht!

Leave A Comment