Afgelopen vrijdag gaf ik , filmmaker en verhalenverteller Joost Schrickx, alweer de laatste scenarioschrijven en storytelling training  van 2019. De training vond plaats in het onvolprezen Bussumse Filmatelier. Een Vlaamse dramaturge met grote scenario-ambities, een schrijfster van boeken, teven specialist in populaire muziek en een auteur van korte verhalen, maakten ook deze laatste workshop tot een geanimeerd en inspirerend gebeuren.

Als aftrap van de training vatte iedere deelnemer zijn biografie samen aan de hand van de zeven stappen van Pixar. Daarna gingen we in een stevig tempo, met afwisselend theorie-overdracht, voorbeelden en vooral veel oefeningen door een groot aantal scenario en storytelling gerelateerde vraagstukken heen.

Wat zijn de geheimen van een goed verhaal? Wat is het verschil tussen een premisse en een centrale vraag? Is dat wat iemand wil altijd hetzelfde als dat wat iemand nodig heeft? Hoe breng je structuur aan in een verhaal? Hoe zorg je ervoor dat je verhaal als een eenheid aanvoelt? Hoe voorkom je dat je kijker, lezer of ontvanger denkt, hè, wat flauw en toevallig allemaal? Hoe creëer je een duvels dilemma?

Mijn scenarioschrijven en storytelling training kan gevolgd worden zonder voorkennis zoals ik die beschrijf in mijn boeken ‘Basisboek Scenarioschrijven’ en ‘Storytelling – de weg naar het hart’. Maar de praktijk leert dat ook mensen die deze boeken wél gelezen hebben veel aan mijn trainingen hebben. Ook na afloop kunnen deze boeken overigens goed gebruikt worden als naslagwerk.

Er bleek onder deelnemers ook behoefte te bestaan aan een aanvullende training dialoogschrijven. Mocht anderen hier ook aan mee willen doen, laat het ons weten, dan maken we hier binnenkort werk van!

De data voor het nieuwe jaar zijn nu overigens ook bekend. We zien u in 2020 graag aanschuiven bij een van onze trainingen en workshops.

Deel dit bericht!

Leave A Comment