Hét Nederlandse scenario handboek
Joost Schrickx is auteur van het Basisboek Scenarioschrijven, op dit moment het bestverkochte scenario handboek van Nederland. Dit boek is gebaseerd op meer dan 15 jaar ervaring als scenarioschrijver, maker, coach en docent. Schrickx ontwikkelde een 18-daagse scenario opleiding voor het Amsterdamse instituut Open Studio, waarbij hijzelf als hoofddocent fungeert. Daarnaast organiseert hij regelmatig ad hoc scenario- en storytelling workshops. Voor bedrijven als ABN AMRO, Talpa en Delta Lloyd. Of voor Nederlandse gemeenten, zoals bijvoorbeeld Delft, Molenwaard of Zuidplas.
Vaak vroegen studenten of deelnemers aan een workshop scenarioschrijven of een workshop storytelling, of de lesstof nog ergens na te lezen viel. Schrickx verwees dan meestal naar een bestaand scenariohandboek . Maar steeds vaker schreef hijzelf uit wat hij in een les behandelde, om dat vervolgens als studiemateriaal uit te delen. En zo ontstond als het ware in de loop van zijn docent- en trainerscarrière als vanzelf een soort van eigen scenariohandboek. Toen hij zich begon te realiseren dat er inderdaad een boek inzat, heeft hij van alle losse stukken een consistent geheel gemaakt.
Resultaat: Basisboek Scenarioschrijven
Het eindresultaat was het Basisboek Scenarioschrijven, dat begin 2015 het levenslicht zag. Het is bedoeld als lees- of naslagwerk voor iedereen die om wat voor reden dan ook geïnteresseerd is in film. Het boek is als handleiding vooral interessant voor makers en schrijvers van films, niet alleen van fictiefilms, maar ook van documentaires. Makers in de breedste zin van het woord: cameramensen, producenten, geluidsmannen, av-docenten. Iedereen zal in dit scenariohandboek een toegevoegde waarde voor zijn vakgebied vinden.
Het Basisboek Scenarioschrijven is nu toe aan zijn derde druk. Sinds het verschijnen ervan zijn er al bijna 2.000 exemplaren verkocht. En dat is veel voor een non-fictie boek.
Het geheim
Wat is nu het geheim? Waarom verkoopt het Basisboek Scenarioschrijven zo onverwacht goed? Laten we proberen die vraag te beantwoorden aan de hand van een drietal citaten.
De studiecoördinator van de media-afdeling van de Hogeschool van Amsterdam, waar het Basisboek Scenarioschrijven tegenwoordig in het curriculum zit, verwoordde het als volgt:
“Als ik dit boek had gehad in de tijd dat ik zelf studeerde had ik veel minder moeite gehad met het schrijven van verhalen, presentaties en scenario’s. Dit scenario handboek is to-the-point, duidelijk en overzichtelijk. Een lezer wordt a.h.w. bij de hand genomen om stap-voor-stap zelf een concept of scenario uit te werken.”
Huub Grooten, de directeur van het filminstituut waar Joost Schrickx al jaren lesgeeft, voegde het volgende toe: “Het Basisboek Scenarioschrijven is zowel een overzichtelijk naslagwerk als een prettig leesbaar leerboek, geschikt voor studenten en voor professionals.”
Tenslotte merkte Joyce van Rijn, agente van vele, vele schrijvers en scenarioschrijvers, het volgende op: “In dit scenario handboek weet filmmaker Joost Schrickx zowel de scenario leerstof kort en duidelijk uit te leggen, maar tegelijkertijd weet hij de lezer ook te inspireren.”
Nieuwe druk
De nieuwe druk 2018 van het Basisboek Scenarioschrijven is zojuist verschenen en ligt vers in de boekwinkel en bij Bol.com.
Toegang tot Database
Aankoop van dit scenario handboek geeft overigens automatisch toegang tot een uitgebreide database. Deze database bevat zowel voorbeeld filmfragmenten als voorbeeld-documenten als synopsissen, treatments, scenario’s, etc.