Over de ervaring van kinderen die tijdens de oorlog getuige waren van een executie op het Kerkplein in Hoorn.

“De oorlog van mijn vader” is een documentaire die gaat over de executie die plaatsvond in Hoorn tijdens de tweede wereldoorlog. De Duitse bezetter schoot toen op het Kerkplein vijf onschuldige mensen dood. Sommige kinderen zijn daar destijds, al of niet gedwongen door de Duitsers, getuige van geweest.
Wat doet dat met een kind om iemand doodgeschoten te zien worden?
Een van de getuigen van de executie was de vader van maker Joost Schrickx, die slechts in flarden en alleen met zijn kinderen over dit voorval gesproken heeft. Kennelijk stond hij stond voor het raam van zijn ouderlijk huis aan de Kerkstraat in Hoorn, toen een Duitser een van de vijf geëxecuteerden een genadeschot in de nek gaf.
In deze film probeert Schrickx deze fatale dag te reconstrueren. Hij doet dat door met getuigen uit die tijd, nu oude mannen en vrouwen, terug te gaan naar de plek waar de executie zich meer dan 70 jaar geleden afspeelde.
Tijdens deze zoektocht ontdekt Schrickx dat er niet zoiets bestaat als ‘de reconstructie’. Ieder van de getuigen blijkt zijn eigen herinneringen, beelden, invalshoeken en details te hebben.
Maar dat maakt de beleving niet minder intens.

Voorbeschouwing

Trailer

De film