Lagu Lagu

Een muzikale missie

In 2021 is het 70 jaar geleden dat Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen per boot naar Nederland  werden verscheept. Zij moeten van de Nederlandse regering hier de ontwikkelingen in de nieuwe staat Indonesië afwachten alvorens terug te keren naar hun geliefde Molukken. Van een terugkeer is het echter nooit gekomen. De Molukse muzikant ‘Piet Loppies’, grootvader van de Molukse jazz- en popzangeres Jessica Manuputty, is een van de KNIL-militairen die op 12 mei 1951 op de Amsterdamse Javakade arriveert. 

Ter ere van haar voorouders en om het hen aangedane onrecht niet te vergeten, stort Jessica Manuputty zich in het herdenkingsjaar op ‘lagu lagu’.  Deze traditionele Molukse liedjes gaan over heimwee, heimwee naar de Molukken en Ambon in het bijzonder. Jessica spant zich in om de muziek traditioneel te laten klinken maar wil toch ook haar eigen ideeën en die van haar musici eraan toevoegen. Op deze manier maakt zij met producent Jett Rebel een unieke plaat. 

Als ultiem eerbetoon vertolkt Jessica een van de liedjes samen met haar moeder.  Zij doen dit exact 70 jaar na dato op de plek waar Piet Loppies samen met zijn toen nul-jarige dochter voet aan Nederlandse wal zette.

Stichting Pelicula produceert deze documentaire, Joost Schrickx is de regisseur en Stichting Nederlands Erfgoed is verantwoordelijk voor de distributie van de film.

Deze documentaire is onderdeel van de collectieve erkenning Indische gemeenschap en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. Deze film is daarnaast mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Prins Bernard Cultuurfonds Gelderland en Gemeente Leersum.

Gerelateerde projecten