schrijf workshops en filmopleidingen

verzorgd door Joost Schrickx

Aantrekkelijk zakelijk schrijven

Joost Schrickx is beschikbaar voor bedrijven om hun werknemers te leren aantrekkelijker, aansprekender en inspirerender te schrijven. Hij geeft zijn schrijf workshops en filmcursussen op basis van algemene vertel-principes en -tips maar ook op basis van scenario-principes. Hij doorspekt zijn workshops met – klassieke en bijzondere- voorbeelden uit speelfilms, bedrijfsfilms en documentaires.

Hij gaf deze workshop o.a. ten overstaan van de Talpa investerings groep. Dit leidde inderdaad tot enthousiastere ontvangst en daarna ook uitvoering van hun tot dan toe tamelijk saaie investeringsrapporten!

Voor de meeste trainingen is geen specifieke voorkennis vereist. De cursist zal leren hoe met behulp van een aantal eenvoudige tools een tekst veel aansprekender en spannender kan worden opgebouwd. Ook zal de cursist zich verschillende praktische stappen en instrumenten eigen maken om van een goed idee naar een aansprekende tekst of concept voor een bedrijfsfilm te komen.

Het maximaal aantal deelnemers is 5.

De kosten bedragen € 350,– ex BTW per persoon.

(Werkgevers en ondernemers kunnen scholingskosten als bedrijfskosten in mindering brengen op de winst. )

Het is ook mogelijk dezelfde training in company te organiseren. Vraag hiervoor een offerte aan.

 

Script coaching en consultancy

schrijf workshops van Joost SchrickxJoost Schrickx helpt beginnende en ervaren scenarioschrijvers om hun idee uit te werken tot een hoogwaardig en verfilmbaar scenario of een volwaardig concept voor een bedrijfsfilm. Zijn kracht hierbij is om de scenarioschrijver in zijn waarde te laten en helemaal uit te gaan van diens eigen idee en gedachten. Joost Schrickx vult niet in maar vult hoogstens aan.

Een script-coach sessie kost €75 per uur ex. BTW en exclusief voorbereiding.

Minimaal 2 uur per sessie.

Ook bestaat de mogelijkheid per email begeleid te worden. Dit kost, afhankelijk van de grootte van het te bespreken document en de specifieke hulpbehoefte van de scenarioschrijver, tussen de €25 en €150 per consult.

 

Scenario workshop

Joost Schrickx verzorgt scenario-workshops waarbij de deelnemers op basis van theorie, oefeningen en fragmenten de basisbeginselen van het scenario-schrijven onder de knie krijgen. De workshop kan binnen een enkel dagdeel of een avond ‘geperst’ worden, maar ook is het mogelijk de workshop te verdelen over een aantal dagdelen of avonden, vier, acht of zelfs twaalf. Daarbij past Joost Schrickx het niveau aan het niveau en de ervaring van deelnemers aan. Van beginnersniveau tot gevorderd niveau en alles daar tussenin.

 

Testimonials

Testimonial 1.

Algemene coaching

“Ik heb Joost Schrickx leren kennen als een vakkundige docent. Professioneel en serieus en ook met een goed en gedoseerd gevoel voor humor. Daarna heeft hij mij ondersteund als begeleider bij het maken van een korte documentaire.

In de voorbereidingsfase kwam Joost zijn kennis op het gebied van scenario goed naar voren. We kwamen snel tot de essentie in onderwerpskeuze en opbouw van de verhaallijn. Hij weet op een rustige wijze je vragen naar tevredenheid te beantwoorden.

Bij het maken van deze documentaire kwam ik veel onverwachte zaken tegen. Joost wist hier altijd flexibel en inventief mee om te gaan zonder de rode draad uit het oog te verliezen.

We hebben een aantal keer de verhaallijn van de documentaire moeten bijstellen. In zo’n geval is Joost een prima klankbord die op een prettige manier professioneel meedenkt over de mogelijkheden maar jou de beslissing laat maken. Ook op “de set” geeft hij tijdens het draaien goeie aanwijzingen en tips. Hij voelt op een natuurlijke wijze aan wanneer hij in moet grijpen of op de achtergrond moet blijven als begeleider.”

Bob Kramer, beginnend filmmaker, februari 2009

 

Testimonial 2.

Script coach

“Het belangrijkste waar ik van doordrongen ben geraakt door de coachingsgesprekken met Joost Schrickx is dat een verhaal, of dat nu een scenario betreft of niet, een dramatisch belang moet hebben. Als de hoofdpersoon geen dilemma heeft, trek je de kijker of de lezer je verhaal niet in. Een verhaal heeft meer kans van slagen als het voortkomt uit jouw fascinatie. Het moet een persoonlijk verhaal zijn.

Verder ben ik mij er nog bewuster van geworden dat film ‘platter’ is dan proza. Scenarioschrijven is een verhaal vertellen in handelingen. Je moet zoeken naar manieren om de denk- en de gevoelswereld van de personages te verbeelden. Joost heeft me er op gewezen dat het gebruik van props daarbij een hulpmiddel kan zijn.

Een ander leerpunt was het maken van een zogeheten ‘Karakterdossier’; als je de tijd neemt om alle personages uitgebreid te beschrijven met hun specifieke karaktertrekken, geschiedenis en fysieke kenmerken, zit je verhaal daar al bijna in opgesloten. Je hoeft niet alle informatie uit je karakterdossier in je film te gebruiken, maar jij moet als schrijver wel precies weten wat voor mensen je personages zijn.

Last but not least heeft Joost me meegegeven dat ik mijn schrijven serieus moet nemen; er tijd en ruimte voor moet claimen. Dat ik mij meer als schrijver moet durven profileren.”

Dorothée Albers, schrijfster in wording, februari 2009

 

Testimonial 3.

Schrijf workshop

“Wat is dat toch dat ik het in mijn hoofd allemaal zo goed op een rijtje heb (niet altijd natuurlijk..) maar niet op papier krijg. Toch maar weer even de aantekeningen van Joost Schrickx erbij pakken. Dat was namelijk weer een enerverende avond. Joost begon te zeggen: Ik heb het heel druk, altijd heel druk in dit vak en als je het niet druk hebt dan moet je altijd zeggen dat je het wél druk hebt…..Bizar vak zit ik in! Wel mooi. Hij gaf ons veel van zijn geheimen…even ter reminder: logline, premisse, verliefd (op je idee), personages, vanuit de mensen, specifiek, duidelijk en bijzonder, wat willen mensen in de arena en waarom lukt dat niet? Arena = lift: the what if factor? Something to loose, denk visueel, dramatische doelen, spanningsbouw, serie…geef de lezer het seriegevoel, bron en enthousiasme.

deelneemster schrijf workshopsConcentreer je op 1 ding: durf keuzes te maken en durf af te dalen: wat is de kern van mijn verhaal? Dit is een goede voor mij: keuzes maken, bijvoorbeeld dat ik nu dit dagboek zit te schrijven terwijl de deadline van morgen me met wijde ogen aanstaart en vraagt wanneer ik aan haar ga beginnen. De kans is groot dat ik eerst mijn huis ga schoonmaken (en dat is echt niet mijn favoriete bezigheid, I’ll tell you that much) of mijn zomerkleding eens ga uitzoeken, nu de zon ook nog is gaan schijnen lonkt ook het terras voordat ik aan mijn format begin, ach ja een mens zit raar in elkaar!!

Om nog even terug te komen op Joost, hij had onze ideeën gelezen, want Allard had ze n.a.v. onze persoonlijke gesprekken in een paar zinnen verwoord. Er was een aantal ideeën direct blijven hangen en een aantal ook helemaal niet. Je kon de spanning in de klas voelen, iedereen wilde weten of zijn/haar idee was blijven hangen. Mooi gevoel vond ik dat.”

Pauline de Wilde, actrice

 

Testimonial 4.

Workshop plot-schrijven

“Ik vond de workshop van Joost Schrickx interessant, en zeker bruikbaar bij mijn pogingen een spannend boek te schrijven. Vooral de (voor filmmakers vast bekende) structuurschema’s waren nieuw voor mij als ‘krantenman’. Ze vormen een mooi hulpmiddel bij het verdere schrijfproces. Zo kan ik mijn eigen plot regelmatig toetsen aan de beproefde werkwijze van filmmakers. Dat biedt wellicht nieuwe inzichten. Door de mix van theorie, schrijfoefeningen en voorbeeldfilms was de workshop goed te behappen en vloog ie om. Mijn honger naar plot-kennis was nog lang niet gestild!”

Kees-Jan Dijkstra, journalist en aspirant-schrijver

 

Testimonial 5.

Workshop plot-schrijven

“Joost is een gedreven verteller, die niet te beroerd is om in zijn eigen keuken te laten kijken. De workshop kent een mooie afwisseling van zelf schrijven en zelf nadenken over de werking van plot in verhalen en films. Ik heb gewoonlijk een bloedhekel aan het voorlezen van eigen brouwsels maar deze keer had ik er geen moeite mee. Joost gaf integer commentaar, waardoor ik er zelfs plezier in kreeg om mijn eigen productie aan hem voor te leggen.”

Tinny Gokker, publicist en filosoof

 

Testimonial 6.

Workshop plot-schrijven

“Ik heb zondag 10 mei 2009 deelgenomen aan de workshop plot. Helaas moest ik tijdens de vertoning van de afsluitende korte film wat eerder weg en kon ik het einde van de workshop niet meemaken. Ik wil benadrukken dat ik het een hele boeiende dag vond. Ik heb nu ook echt de behoefte om iets te gaan doen met die nieuwe kennis en inzichten. Het is altijd fijn om uitgedaagd te worden om creatief te zijn. Dat gebeurt blijkbaar toch te weinig in mijn ‘gewone’ leven. Het lijkt me geweldig om te werken aan een filmproductie. Van idee, naar script, naar etc. etc. Ik kom kortom graag, wanneer de mogelijkheid zich voordoet, een vervolgbijeenkomst volgen.”

Ivo Jansen, workshop deelnemer

 

Testimonial 7.

Workshop plot-schrijven

“Ik vond de workshops erg leuk en leerzaam. Joost Schrickx is enthousiast en “echt” (klinkt lekker cliché, maar in dit geval is het echt waar), hij vertelt uit eigen ervaring en je hoort daarin dat ie zijn werk leuk, maar ook belangrijk vindt. Uitleggen wat “plot” is, is niet eenvoudig, toch is het hem gelukt om een aantal kwartjes te laten vallen en hij leert ons in een oefening de plotmomenten in onze eigen verhaalpogingen te herkennen.”

Xandra Pennings, P&O adviseur