Home » Stichting Pelicula » Beleidsplan

Beleidsplan

Stichting Pelicula

Beleidsplan 2020

Termijn: 1 jaar

Inleiding
Stichting Pelicula begeeft zich de laatste jaren wat betreft de documentaires die zij produceert, steeds meer op het gebied van Nederlands erfgoed en het behoud daarvan. Zo realiseerde Stichting Pelicula in de voorbije jaren een documentaire over de traditionele duivensport, over Brabantse oorlogs- en bevrijdingsherinneringen, over een executie in Noord-Holland tijdens de tweede wereldoorlog, en over de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hildo Krop en zijn werk. Een documentaire over Hans Henkemans en zijn betekenis voor het muzikale erfgoed, en een documentaire over de typisch Indische muziekstijl Krontjong staan voor dit en komende jaar op stapel. Beide documentaires zijn reeds volledig gefinancierd.

Strategie
Stichting Pelicula bestaat sinds 2004. Drijvende kracht achter de organisatie is artistiek leider tevens voorzitter Joost Schrickx. Stichting Pelicula beschikt over een groot netwerk van filmprofessionals, inhoudelijke en financiële adviseurs. Voor ieder afzonderlijk project wordt steeds een specifiek en uitgebalanceerd projectteam samengesteld. Stichting Pelicula behandelt met haar producties bij voorkeur onderwerpen die weinig of geen aandacht krijgen via de reguliere media. We richten ons daarbij met gelaagde en afwisselende documentaires niet alleen op de specifieke liefhebber van het onderwerp, maar ook op een algemeen publiek geïnteresseerd in film, muziek en geschiedenis.

Monitoren en evalueren
We betrekken publiek en betrokken bedrijven en instellingen bij evaluatie, onder meer d.m.v. een mailinglist/vragenlijst. Via sociale media en project-websites houden we betrokkenen en potentieel publiek op de hoogte van de ontwikkelingen. Aantal kijkers via première, omroepen (opvraagbaar) en digitaal (monitorbaar) is voor ons een belangrijke indicator.

Officiële doelstelling
Stichting Pelicula heeft ingevolge haar statuten ten doel het produceren, schrijven en realiseren van documentaires en andere film- en televisieproducties alsmede het opzetten en geven van workshops en andere vormen van voorlichting op dit gebied, en voorts het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk zijn.

Ingevolge haar bestuursreglement betreffen de documentaire en andere film- en televisieproducties met name non-commerciële producties zonder discriminatoire, pornografische of gewelddadige of in de ogen van het bestuur politiek incorrecte inhoud of intenties.

Financiering
Stichting Pelicula heeft in de loop der tijd meermaals bijdragen ontvangen van fondsen als het Bernard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, BNG-fonds en ministerie van VWS. Dit rechtvaardigt een vertrouwen in de financiële toekomst. Ook de onderhavige documentaires zijn reeds volledig vooruit gefinancierd waarmee de komende jaren financieel gewaarborgd zijn.

Bestuur
Zie Overzicht.

Recente producties

De oorlog van mijn vaderDocumentaire – Herinnering en beleving van een executie in Hoorn door de bezetter in januari 1945 (2016 – 45 min. – Vertoningen in Cinema Oostereiland, Lab111, Filmfabriek, Media NH)
Hildo Krop – Beeld van een KunstenaarDocumentaire – Poëtisch biografisch portret van de Amsterdamse Stadsbeeldhouwer Hildo Krop
(2018 – Vertoningen in Stedelijk Museum, Theater de Meenthe, Steenwijk, Ketelhuis, NPO2 extra)
FISANOprichting van een filminstituut in Angola
(2016/2017 – i.s.m. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Brabant BevrijdFilmische route door Brabant met persoonlijke bevrijdingsverhalen
(2016 – i.s.m. Erfgoed Brabant en Kunstloc Brabant)
Basisboek ScenarioschrijvenHandboek over scenarioschrijven (2015, ISBN: 978-90-822463-0-8)
Om nooit te vergetenDocumentaire – Persoonlijke verhalen over de bevrijdingsperiode
(2014 – 40 min. – Vertoningen op Eindhoven Film Festival, Omroep Brabant)
Houdoe, luchtreiziger!Documentaire – Over drie generaties duivenmelkers (2013 – 63 min. – Vertoningen op Eindhoven Film Festival, Theater de Muzenval, Omroep Brabant)
Zwart GatDocumentaire – Over depressie (2013 – 40 min. – Vertoningen op RTV NH)
Re-Making AlmereVijf portretten van vrouwen die Almere en zijn architectuur een bijzondere bestemming geven (2012, 18 min, INBO)
WABOKorte fictiefilm over de implicaties van de nieuwe WABO wetgeving
(2010, Gemeente Haarlemmermeer)
Minstens een per weekDocudrama film over kindermishandeling
(12 min. Pelicula, 2009 – Vertoningen tijdens jaarlijkse Estafettemars tegen kindermishandeling)
DRUKDocumentaire – Over ADHD
(2009 – 30 min. – Vertoningen op Scenecs filmfestival, Media NH, Goed TV, BVN)
De Stem van Ile à MorphilDocumentaire – Over samenwerking tussen Nederland en Senegal
(2008 – 50 min. – Vertoningen op Scenecs filmfestival, Goed TV en L1)
Shuffering and ShmilingDocumentaire – Over een getalenteerde Angolese asielzoeker
(2007 – 12 min. – Vertoningen op IDFA, Nederlands Filmfestival, Amnesty Filmfestival, BVN, VARA)
176-delige docu-serie over een Amsterdamse 5-havo klas
(2005, The Box)

In ontwikkeling

Krontjong AsliDocumentaire over de ziel van asli Krontjong-muziek (i.o.v. Ministerie van WVS)
Lagu-LaguDocumentaire over de ziel van Lagu—Lagu-muziek (i.o.v. Ministerie van WVS)
Het laatste Pianoconcert van Hans HenkemansDocumentaire over de geroemde en verguisde pianist, componist en psychiater Hans Henkemans (1913-1995)