Brabant bevrijd is een route door Brabant van verfilmde bevrijdingsverhalen in de vorm van korte documentaires. Ieder knooppunt van de route is gekoppeld aan een van deze korte documentaires. In deze documentaire wordt verbeeld en verteld wat zich nu bijna 72 jaar geleden op die specifieke plek heeft afgespeeld. De route is 237 km lang en gaat langs 14 verschillende knooppunten. De korte documentaires bestrijken de periode september 1944 tot oktober 1944. Een gedeelte van de verhalen maakt reeds onderdeel uit van de documentaire “Om nooit te vergeten” die Stichting Pelicula in 2014 voltooide. De andere verhalen zijn nieuw en speciaal voor deze route verfilmd.

Bevrijding van Kaatsheuvel

Via deze blog willen wij regelmatig een van deze korte Brabantse bevrijdingsfilms bij wijze van sneak preview met onze lezers delen.

Deze keer het verhaal van Cees van de Ven die vertelt en laat zien hoe hij als kind de bevrijding van Kaatsheuvel heeft beleefd. Cees van de Ven woonde als jongetje met zijn ouders, broertje en zusje in een klein huis in de Gasthuisstraat. Eind oktober 1944 lag Kaatsheuvel onder zwaar artillerievuur van de geallieerden. Veel buurtgenoten komen om het leven. Cees vertelt het verhaal van de bevrijding aan zijn kleinzoon Maurice.

korte documentaires over bevrijding van BrabantZelf route afleggen?

Wilt u deze route zélf een keer afleggen?

Laadt dan de App “Brabant Vertelt” op uw smartphone of tablet. De Brabant vertelt App is ontwikkeld door het Brabants kenniscentrum kunst en cultuur (BKKC). Deze App bevat de auto-route Brabant Bevrijd, waarvan de content dus  ontwikkeld werd door Stichting Pelicula.

Regie en Concept: Joost Schrickx
Camera: Jet Homoet:
Geluid en productie: Ludo Keeris


Bevrijdingsverhaal van Cees van de Ven

Deel dit bericht!

Leave A Comment