Schrijf je nu zelf ook in voor een workshop storytelling!

Dichte brug

Op een ochtend stond ik met mijn fiets aan de hand te wachten voor slagbomen die dichtgegaan waren omdat een brugwachter op het punt stond de brug te openen. Er trad wat vertraging op, omdat een enigszins verwarde vrouw weigerde aan de goede kant van de slagboom te gaan staan.
Dit uitstel gaf mij de kans wat om me heen te kijken. Niet ver van me vandaan stopte een wagentje van de gemeente, afdeling buitendienst. Er stapten twee opgeschoten jongens uit, niet veel ouder dan achttien, schatte ik. Van allebei hing hun broek laag op hun kruis, een van hen had een sigaret bungelend tussen zijn lippen. Onverschillig rukten ze twee bezems uit het wagentje en zo mogelijk nog onverschilliger begonnen ze de straat te bezemen. Hoe houd je deze jongens in de toom, vroeg ik me af. En hoe houd je ze gemotiveerd? Hoe zorg je ervoor dat ze doen wat je wilt dat ze doen?

Ik vermoed door eenvoudigweg: verhalen vertellen.

Verhalen vertellen

Een opzichter zou de jongens kunnen vertellen dat ie ooit ook is begonnen als achttienjarige opgeschoten jongen. Maar dat ie zich in de loop der jaren heeft weten op te werken tot de positie van opzichter. Voor jongeren die willen zijn er binnen de gemeente namelijk veel mogelijkheden, zo zou hij zijn motiverend verhaal kunnen afsluiten.
Iemand met een nog hogere functie, bijvoorbeeld het hoofd van de afdeling buitendienst, zou ze kunnen vertellen dat hij de twee jongens onlangs ergens aan het werk zag. En dat het hem met trots vervulde hoe ze zich ondanks hun stoerheid – die gemakkelijk verward zou kunnen worden met onverschilligheid – zo vol overgave inzetten voor de goede zaak van de gemeente.
De burgemeester, tenslotte, zou kunnen vertellen dat hij iedereen in de stad hard nodig heeft om de stad leefbaar te houden. Kinderen, managers, Intellectuelen, immigranten, studenten, maar ook … opgeschoten jongeren.

Workshop storytelling

Meer weten over krachtige verhalen vertellen om zo anderen te motiveren, schrijf je in voor mijn eendaagse workshop storytelling.

Schrijf je nu zelf ook in voor een workshop storytelling!

Deel dit bericht!

Leave A Comment