Op 11 oktober 2018 om 20.15 gaat onze nieuwe documentaire “Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar” in voor-première in zijn geboortestad Steenwijk, in theater de Meenthe.

Op 18 november 2018 gaat de documentaire in première in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De documentaire

“Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar” is een biografisch portret van de uit Overijssel afkomstige Amsterdamse School beeldhouwer en kunstenaar Hildo Krop. Eind 1912 vestigde Krop zich, na vele omzwervingen, definitief in Amsterdam. Vanaf 1956 werd hij hier officieel benoemd als stadsbeeldhouwer. Tot aan zijn overlijden in 1970 heeft Hildo Krop meer dan 400 beelden gerealiseerd voor de Amsterdamse openbare ruimte, op bruggen, pleinen en gebouwen.
Het is opvallend hoe makkelijk mensen aan deze indrukwekkende beeldhouw-productie voorbijgaan, letterlijk en figuurlijk. Ook is het opvallend hoe weinig met name jongeren weten wie Hildo Krop was en wat hij voor Amsterdam en de rest van Nederland heeft betekend.

“Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar” gaat in op wie Hildo Krop was als kunstenaar maar ook als mens. Tegelijkertijd geeft de film een beeld van de tijd waarin Hildo Krop leefde, een periode met twee wereldoorlogen, met opkomend socialisme en later ook communisme. De film maakt hierbij gebruik van archiefmateriaal en interviews met kenners van de kunstenaar Krop, als Frans van Burkom, Loek van Vlerken en Geert Buelens, en kenners van de mens Krop, als zijn kleinzoon Hildo Krop jr. en voormalig assistent Henk Oddens.

“Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar” is een productie van Stichting Pelicula. De regie was in handen van Ricardo Alvarez, Peter Mariouw Smit was de cameraman en de montage werd verricht door Harro Henkemans. Joost Schrickx is de uitvoerend producent.

De documentaire duurt 40 minuten.

Première programma in het Stedelijk Museum Amsterdam

1. Welkom + Inleiding
Ingeborg de Roode, conservator industriële vormgeving van het Stedelijk MuseumHildo Krop documentaire
Betekenis van de Amsterdamse School en de rol van Hildo Krop daarin.
15.00 – 15.10

2. Sebastiaan Capel, voorzitter dagelijks bestuur Stadsdeel Zuid en portefeuillehouder Kunst en Monumenten
15.10 – 15.20

3. Aankondiging
15.20 – 15.25

4. Vertoning van de documentaire
Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar
15.25 – 16.05

5. Dankwoord
Producent Joost Schrickx
Crew-leden en anderen die voor en achter de camera aan de documentaire hebben meegewerkt worden naar voren gehaald en krijgen applaus en bloemen.
16.05 – 16.20

6. Debat

Moderator: Jaap Huisman
Aandacht voor beeldhouwer Hildo Krop als voorbeeld van een (voor jongeren) relatief onbekende geschiedenis van Amsterdam.

Vragen die aan de orde komen:
Hoe kan met name bij de jeugd meer belangstelling gegenereerd worden voor Hildo Krop, zijn verdiensten voor de stedelijke omgeving in Amsterdam in het bijzonder en voor cultureel erfgoed in het algemeen?
Is een documentaire een goed middel voor het levend houden van de belangstelling voor cultureel erfgoed? Of kunnen met name jongeren beter op andere manieren worden geënthousiasmeerd?

Voorbeelden van andere initiatieven:
Stichting Pelicula ontwikkelt een route door Amsterdam langs 33 Krop beelden. Via een route app kan per beeldhouwwerk informatie worden opgevraagd in de vorm van tekst, afbeeldingen en video. Zijn meerdere films met een korte spanningsboog als onderdeel van een route-app toegankelijker dan een langere documentaire?

Lab111 gaat een avond organiseren voor bewoners van het WG-terrein en omgeving met als thema ‘ken uw buurt’. Op het WG-terrein heeft Hildo Krop ook een aantal beeldhouwwerken nagelaten. Lab111 wil daarom de documentaire op deze thema-avond inzetten. Lab 111 organiseert ook activiteiten waarbij b.v. een oude speelfilm wordt aangevuld met een randprogrammering (ook m.b.v. speciale gerechten in het restaurant e.d.) waardoor jongeren een breder pakket wordt aangeboden.

Deelnemers debat:
Tom Ooms (programmeur Lab 111) TOEGEZEGD
Regisseur Ricardo Alvarez of producent Joost Schrickx, TOEGEZEGD
Julia Noordegraaf, hoogleraar UvA, over digitaal hergebruik van cultureel erfgoed, ONDER VOORBEHOUD
Blikopener, d.w.z. een van de kritische jongeren verbonden aan Stedelijk Museum Amsterdam

16.20 – 17.00

7. Borrel en nagesprek
Voor genodigden.

Communicatie en Marketing

Om zoveel mogelijk Amsterdammers en met name jonge Amsterdammers bij de première te betrekken, is besloten om het auditorium van het Stedelijk Museum te vullen met 200 stoelen. Daardoor zal er naast een aantal genodigden ook een groot aantal niet-genodigden-maar-wel-geïnteresseerden de première vertoning kunnen bijwonen. Om met name deze groep te bereiken, zullen de communicatiekanalen en het netwerk van het Stedelijk Museum gericht worden ingezet.
Het Stedelijk Museum organiseerde reeds eerder activiteiten rondom Hildo Krop en de Amsterdamse School en de database van belangstellenden die dit opleverde zal voor dit doel worden aangesproken. Ook Stichting Pelicula die meerdere jaren aan deze documentaire over Hildo Krop werkte, zal via haar sociale media zoveel en zo wijd mogelijk kond doen van dit première event.
Jongeren kunnen onder meer worden bereikt via de netwerken van de Blikopeners (medewerkers in de leeftijdscategorie 15-19 jaar), de afdeling Educatie en de medewerker inclusie van het Stedelijk, alsmede via social media en andere organisaties voor jongeren in de stad.

Deel dit bericht!

2 Comments

  1. frits de graaff 20 november 2018 at 14:02 - Reply

    ik wil graag de film over Hildo Krop zien. Kunt u me zeggen waar en wanneer de film vertoond wordt. Ik woon in Amsterdam.
    hartelijke groet
    Frits de Graaff

    • Joost Schrickx 8 september 2019 at 12:34 - Reply

      De film over Hildo Krop wordt 12 september vertoond door Media NH. Via het Hildo Krop Museum kan een dvd besteld worden.

Leave A Comment