Zaterdagavond 24 augustus 2019 werd mijn film “Om nooit te vergeten” vertoond tijdens het Filmfestival “De nacht van het witte doek” in Deurne.

Verhaallijn

Deze documentaire over de bevrijding van Brabant van regisseur Joost Schrickx verbindt een aantal persoonlijke Brabantse bevrijdingsverhalen d.m.v. een dubbele dramatische lijn. Enerzijds gaat Martin Reuser, zoon van een Nederlandse SS-er, op zoek naar zijn vader die in de buurt van Deurne met munitiewagen en al geëxplodeerd is. Terwijl hij bezig was de lokale bevolking te waarschuwen voor dreigend gevaar. Anderzijds volgt de film de zoektocht van Joan Wilson, de dochter van een Engelse tankbestuurder, die eveneens tijdens de bevrijding van Brabant sneuvelde door een Duitse antitankgranaat. De film werd voorafgegaan door een monoloog van en door Martin Reuser: “Waarom heb je mijn schouder niet gezocht?” Hierin vertelt Martin Reuser, afgewisseld door zang van Yvonne Frijters, over zijn gesneuvelde vader en wat het met hem heeft gedaan om de zoon van een SNS-officier, tevens NSB-er, te zijn.

Film en lezing in kader van 75 jaar bevrijding van Brabant

Andermaal bleek dat de combinatie van een korte documentaire voorafgegaan door een inleiding die de documentaire – in dit geval over de bevrijding van Brabant – in dieper perspectief plaatst, een zeer krachtige is. Het publiek bleek na afloop diep geroerd.

Vertoning door Omroep Brabant

“Om nooit te vergeten” is een documentaire die eerder meermaals werd vertoond door Omroep Brabant. De items uit de film aangevuld met aan aantal los van de film gedraaide persoonlijke Brabantse bevrijdingsverhalen zijn opgenomen in een Brabantse bevrijdingsroute als onderdeel van “Brabant Vertelt”. De 14 losse bevrijdingsverhalen worden naar verwachting door Omroep Brabant in de programmering opgenomen tijdens de viering van 75 jaar bevrijding, dit najaar.

Deel dit bericht!

Leave A Comment