Komend week vertoont Media NH twee documentaires van Stichting Pelicula

De oorlog van mijn vader

Vertoning op: zaterdag 7 september om 18.10, 20.10, 22.10 en in de nacht elk uur tot 7.00

Over de ervaring van kinderen die tijdens de oorlog getuige waren van een executie op het kerkplein in Hoorn

De oorlog van mijn vader” is een documentaire die gaat over de executie die plaatsvond in Hoorn tijdens de tweede wereldoorlog. De Duitse bezetter schoot op 4 januari 1945 op het Kerkplein vijf onschuldige mensen dood. Sommige kinderen zijn daar destijds, al of niet gedwongen door de Duitsers, getuige van geweest.
Wat doet dat met een kind om iemand doodgeschoten te zien worden?
Een van de getuigen van de executie was de vader van filmmaker Joost Schrickx. Vader Schrickx stond als 14-jarige jongen voor het raam van zijn ouderlijk huis in Hoorn toen een Duitser een van de vijf een genadeschot in de nek gaf.
In deze film probeert Schrickx deze fatale dag in de gemeente Hoorn te reconstrueren. Hij doet dat door met getuigen uit die tijd, nu oude mannen en vrouwen, terug te gaan naar de plek waar de executie zich meer dan 70 jaar geleden afspeelde.
Tijdens deze zoektocht ontdekt Schrickx dat er niet zoiets bestaat als ‘de reconstructie’. Ieder van de getuigen blijkt zijn eigen herinneringen, beelden, invalshoeken en details te hebben.
Maar wat deze getuigen bindt is de impact die deze executie op hun leven gehad heeft. Dat blijkt o.a. uit het groeiende aantal deelnemers dat ieder jaar op 4 mei deelneemt aan de Stille Tocht door de binnenstad van Hoorn.

Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar

Vertoning op: donderdag 12 september om 18.10, 20.10, 22.10 en in de nacht elk uur tot 7.00

Over de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hildo Krop

Hildo Krop - Beeld van een kunstenaar, een van de documentaires van Stichting PeliculaHildo Krop – Beeld van een kunstenaar” is een biografisch documentaire portret van de uit Overijssel afkomstige Amsterdamse School beeldhouwer en kunstenaar Hildo Krop. Eind 1912 vestigde Krop zich, na vele omzwervingen, definitief in Amsterdam. Vanaf 1956 werd hij hier officieel benoemd als stadsbeeldhouwer. Tot aan zijn overlijden in 1970 heeft Hildo Krop meer dan 400 beelden gerealiseerd voor de Amsterdamse openbare ruimte, op bruggen, pleinen en gebouwen.
Het is opvallend hoe makkelijk mensen aan deze indrukwekkende beeldhouw-productie voorbijgaan, letterlijk en figuurlijk. Ook is het opvallend hoe weinig met name jongeren weten wie Hildo Krop was en wat hij voor Amsterdam en de rest van Nederland heeft betekend.
“Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar” gaat in op wie Hildo Krop was als kunstenaar maar ook als mens. Tegelijkertijd geeft de film een beeld van de tijd waarin Hildo Krop leefde, een periode met twee wereldoorlogen, met opkomend socialisme en later ook communisme. De film maakt hierbij gebruik van archiefmateriaal en interviews met kenners van de kunstenaar Krop, als Frans van Burkom, Loek van Vlerken en Geert Buelens, en kenners van de mens Krop, als zijn kleinzoon Hildo Krop jr. en voormalig assistent Henk Oddens.
“Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar” is een productie van Stichting Pelicula. De regie was in handen van Ricardo Alvarez, Peter Mariouw Smit was de cameraman en de montage werd verricht door Harro Henkemans. Joost Schrickx is de uitvoerend producent.

Beide documentaires van Stichting Pelicula duren ongeveer 40 minuten.

Deel dit bericht!

Leave A Comment