Tijdens de Meester in je Werk Week 2019 georganiseerd door het A&O Fonds, heb ik o.a. vier  storytelling workshops van een halve dag mogen geven in Dordrecht, Deventer, Hoogeveen en Beetsterzwaag. In zo’n halve dag kun je best veel ter sprake brengen, zo bleek.

Inhoud van de storytelling workshops

Mijn uitgangsstelling is dat om een goede storyteller te worden je ook je eigen verhaal moet kennen en kunnen verwoorden. Daartoe gaf ik deelnemers een schrijfoefening gebaseerd op de 7 dramatische stappen zoals ontwikkeld door de Pixar Studio’s. En ik gaf oefeningen die bevorderen dat de verteller van het verhaal, de toehoorder of ontvanger van het verhaal en de eigenlijke hoofdpersoon van het verhaal samenvallen en gezamenlijk maximaal het avontuur beleven en maximaal geraakt worden.

In het tweede deel van deze half daagse storytelling workshops behandelde ik een aantal concrete storytelling gereedschappen. Deze liet ik steeds vergezeld gaan van een aansprekend voorbeeld-filmfragment en een concrete schrijfoefening. Zo behandelde ik in stevig tempo de premisse van een verhaal, de centrale vraag, de drie-acten structuur, planten & oogsten, het onderscheid tussen informatielijn en interesselijn, vier verschillende visualiseringstools en het verschil tussen bewust willen en onbewust nodig hebben.

Conclusie

Na afloop van iedere storytelling workshop was de conclusie bijna steevast dat deelnemers een hoop geleerd hadden maar dat een have dag eigenlijk niet genoeg is om de storytelling-technieken daadwerkelijk te laten indalen. Een half daagse workshop storytelling levert veel nieuwe kennis op, maar is tekort om ook tot nieuw inzichten en vaardigheden te komen. Regelmatig kreeg ik daarom van deelnemers de vraag of ik niet ook nog eens binnenkort een vol-daagse workshop storytelling kon organiseren.

Goed nieuws

Ik heb wat dat betreft goed nieuws.

Op donderdag 12 december 2019 organiseer ik mijn laatste storytelling workshop van dit jaar. De workshop duurt een hele dag namelijk van 10.00 tot 17.00.

Om afstand voor niemand een bezwaar te laten zijn, vindt de workshop plaats in het centraal gelegen en zowel per auto als per openbaar vervoer makkelijk bereikbare Filmatelier te Bussum.

Wij regelen een heerlijke lunch.

En er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Schrijf u daarom nu in.

Gratis boek over storytelling

Om aan te sluiten bij de Black Friday trend krijgt iedereen die zich nu inschrijft bovendien een exemplaar van mijn onlangs verschenen nieuwe boek ‘Storytelling – De weg naar het hart’ cadeau.

Deel dit bericht!

Leave A Comment