Documentaire over depressie

De documentaire Zwart Gat gaat over depressie en de film portretteert vier personen die aan depressiviteit lijden of hieraan geleden hebben. Voor alle 4 ligt de kiem van de depressie in hun jeugd maar ieder van hen kiest een ander pad om de depressie een plek te geven. Van medicatie tot meditatie, van een keuze voor het leven tot een verlangen naar de dood.

Deze documentaire over depressie kwam tot stand met financiële steun van Farmaceut AstraZeneca. Maker Joost Schrickx kreeg de volledige vrijheid om te maken wat hij nodig achtte om te maken. Wat hij wilde maken. Wat hij creatief gezien moest maken.

Joost Schrickx interviewde de vier personen die zich – om zeer uiteenlopende redenen – bij hem aanboden om over hun depressie te praten. Vervolgens probeerde hij hun verhaal ook te visualiseren. Door ter plekke passende beelden te schieten. Maar ook door Super8 beelden uit zijn eigen jeugd te gebruiken om de jeugd van de ge-interveiwden te verbeelden.

Het resultaat kan geschetst worden als een ongegeneerd kijkje in de keuken van iemand die depressief is. Nooit eerder werd de aandoening depressiviteit zo letterlijk en figuurlijk dicht op de huid benaderd.

Zwart Gat is daarmee wat de makers betreft niet een documentaire maar de documentaire over depressie en depressiviteit.

Zwart Gat is ook uitgebracht op DVD en kan besteld worden.

depressie

 

Gerelateerde projecten